Questions or comments to:
                                                                                                                                                                 info@mikezwetsloot.nl
 

Webcamera's - 5: WebcamXP software


Wat is WebcamXP:

Met webcamXP is het mogelijk beelden te uit te zenden (streamen) via internet door de computer als server te gebruiken (open te stellen). Deze kunnen anderen benaderen via een internet pagina door het ip adres te benaderen of je internet pagina in te bezoeken in het geval dat u de code op uw eigen internet pagina plaatst. WebcamXP ondersteund USB camera's en (draadloze) IP Camera's maar er ook kan een video bestand worden afgespeeld of beelden van het bureaublad (stream from desktop). Vrijwel alle talen waaronder ook nederlands kunnen worden ingelezen.


Streamen via eigen computer op door webcamXP aangemaakte pagina. Benaderen via ip adres.
Streamen op eigen internet pagina door code hieronder te plaatsen. Benaderen via internet adres


Gallery met opgeslagen beeldjes van gedecteerde bewegingen (motion detector)


Het is met webcam xp mogelijk een "motion detector" in te stellen die beeldjes of video opslaat als er een beweging is waargenomen. Deze beeldjes kunnen in het programma zelf
worden nagekeken, opgeslagen worden op de harde schijf of via internet in een gallery worden bekeken. Naast de detector kunnen ook willekeurig beeldjes worden opgeslagen door deze steeds na een vooraf ingesteld verloop van tijd te bewaren, opslaan op de harde schijf, toevoegen aan de gallery op internet of uploaden naar je internet pagina.


Downloaden

Download BETA Versie van darkwet.net met alle nieuwste mogelijkheden
Download officiele versie www.webcamxp.com


Tabblad: Source Monitor

Dit tabblad verschijnt na het openen van webcamXP. Hierin staan alle camera's geopend en kunnen deze bekeken worden.

Webcam XP source Monitor Tabblad

Om een camera toe te voegen: met rechts klikken op het nummer en kiezen voor "Connect".
Onder Capture Sources staan alle gevonden USB webcams, deze aanklikken en het beeld zal verschijnen.
Om een IP camera toe te voegen: met rechts klikken op het nummer en kiezen voor "Connect". Kies ip camera (in oudere versies: network source).

verbind een i camera in webcam xp

 • Bovenstaand pop-up scherm verschijnt.
 • Kijk of de camera in de lijst staat, alles word dan vanzelf ingevoerd. Zo niet, kies voor Custom.
 • Voer het ip adres van de camera in. Dit weet je meestal nog van na het instellen van de camera (zie: Ip Camera aansluiten) of indien standaard op camera of handleiding vermeld.
 • Voer ook de port in, meestal standaard 80 of 81 tenzij je dit hebt vananderd bij het installeren van de camera.
 • Indien de camera een wachtwoord heeft, vink dat aan en vul username en password in.
 • Path to image or stream is soms lastig uit te vinden. Wanneer de camera al in het lijstje voorkwam staat dit al ingevuld. Zoniet dan moeten we het zelf invullen. Het is de locatie van het plaatje die de camera doorgeeft. Vaak staat dit vermeld in de handleiding maar je kan ook even op google zoeken naar het type camera en "image path" of "still image". Meestal /video.jpg of image.jpg of cgi-bin/video.cgi. Sommige camera's werken met asf of activeX formaat, dan is het bijna niet mogelijk om de camera te verbinden met webcamXP.
 • Klik ok. De camera moet nu verschijnen.


  Tabblad: Motion Detector

  In dit tabblad stellen we de motion detector in, die na een beweging boven een ingesteld percentage 1 of meerdere beeldjes opslaat of een andere actie uitvoerd.
 • Stel bovenaan in wat er gedaan moet worden bij een detectie. Save for web is hetzelfde als Save Locally. BMP neemt veel ruimte in beslag. De plaatjes worden op de harde schijf opgeslagen in submappen per dag en daaronder submappen voor iedere camera. Als optie kan er worden aangevinkt "1 folder per hour"

  stel de motion detector in, begwegings detector

 • Druk eerst op de play knop met motion detector. Nu verschijnt het beeld en kan je door er een vierkant in te tekenen met de muis aangegeven worden welk gedeelte "bewaakt" moet worden.
 • Bij sensivity vul je het aantal procent in waarna er een detectie plaatsvind. Experimenteer hier even mee want het is voor iedere camera en iedere plek verschillend.
 • Vul ook de interval in MS in. 1000ms is 1 seconde. Ik heb meestal 333ms. dat betekend drie plaatjes in 1 seconde als er een beweging is, je kan dan bijvoorbeeld een voetganger zien lopen.

 • Mailen bij een detectie raad ik af tenzij er nooit een melding is (alleen bij echt alarm) omdat je het risico loopt overspoeld te worden met mails met bijlage.


  Tabblad: Web/Broadcast

  Hier word de server bediend. Links boven word het IP adres gevonden waarmee anderen de camera's kunnen bereiken. Is je IP altijd hetzelfde of heb je een ip-update dienst (Info ip update dienst bij static ip) zet dan de optie's detect ip startup en verify ip uit. Bij een ip update dienst moet je het adres van die dienst invullen zonder http://

  stel de motion detector in, begwegings detector

  Om de camera's en de gallerybeeldjes te bekijken:
 • Klik eerst op de button Webserver(HTTP) play.
 • Ga naar de browser (bijv. Internet Explorer of FireFox)
  OPTIE 1: Je kan locaal (via het netwerk) met het computer IP+port (bijv http://192.168.1.101:8080) de pagina bereiken. De poort is standaard ingesteld op 8080. Het ip van de computer vind je door op de (draadloze) verbinding te klikken rechts onderin de taakbalk.
  OPTIE 2: Via internet kan je zelf of anderen de pagina bekijken met het WAN ip+port (bijv http://82.189.155.10:8080 of http://mysite.no-ip.biz:8080)

  In het rechter gedeelte kunnen plaatjes naar een server worden geupload die vervolgens op een willekeurige internet pagina kunnen worden opgeroepen omdat ze steeds dezelfde bestandsnaam hebben. Vul het FTP adres met login en wachtwoord in en zet de button "auto ftp upload" op play. Bij "Upload rate ms" word opgegeven om de hoeveel tijd de plaatjes ververst moeten worden. Daaronder de bestandsnaam waarbij * het camera nummer betekend.


  Tabblad: Galleries

  In het (sub)tabblad Galleries en in het (hoofd)tabblad "preferences" kan de opmaak van de gallery worden gekozen. Het aantal plaatjes, rijen en kolommen. Geef ook op hoeveel plaatjes er totaal bewaard moeten worden of na hoeveel plaatjes de oude verwijderd moeten worden. De Button "play gallery" stuurt na een opgegeven "interval" een plaatje van de gekozen camera of van alle camera's. naar de gallery

  instellingen voor de gallery

  Onder tabblad "preferences" kan nog de titel van de gallery worden gewijzigd en een opmaak worden gekozen.
  Leuke extra opties kunnen worden aangevinkt bij "navigation menu". Een chatbox, zodat kijkers kunnen chatten op de pagina. Ook de optie enable file sharing is een leuke toevoeging. Door deze aan te vinken en bestanden in de map shared te doen kunnen gebruikers deze downloaden.


  Menu options: HTTP Client type

  Kies hier op welke manier de bezoekers de beelden voorgeschoteld krijgen. Experimenteer wat je het beste vind werken. Mpeg kost de meeste bandbreedte maar is wel vrij snel. Java hebben sommige mensen niet voorinstalleerd en zullen ze eerst moeten installeren.

  instellingen voor de gallery


  Menu options: Generate HTML code

  Kies in hetzelfde options menu voor Generate HTML code for your site. De html verschijnt dus als je handig bent met html kan je deze code in je eigen internet pagina intergreren en zonodig aanpassen.

  instellingen voor de gallery


  Menu options: Show Scheduler

  In de scheduler kunnen allerlei taken worden uitgevoerd op vooraf gekozen dagen (Date based mode) of elke dag hetzelfde schema (daily mode). Er kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat savonds als het donker word de motion detection van een camera word uitgeschakeld omdat de detector misschien veel, valse zwarte beeldjes opslaat. Andersom kan de detection als het licht word weer worden ingeschakeld.
  Dit is zeker een hele leuke en handige extra optie.

  instellingen voor de gallery


  Volgende pagina: 6: Links --- Begin

  Vragen en opmerkingen: mzwetsloot@yahoo.com