Questions or comments to:
                                                                                                                                                                 info@mikezwetsloot.nl

Informatie over emigratie naar belgie

Het lijkt simpel, verhuizen naar belgie. Ik noem het toch liever emigreren omdat er meer bij komt kijken dan je denkt. Vooral als je niet afhankelijk wil zijn van dure adviseurs is het moeilijk om achter bepaalde regelgeving te komen. Op deze pagina zal ik proberen mijn ervaringen te vertellen en daardoor het een en ander duidelijk te maken voor mensen die ook van plan zijn om naar belgie te verhuizen (emigreren).


Bij ons is het veel beter:
Stel, een belg zegt tegen u als nederlander: "Dat doen wij in belgie zo en dat is veel beter". Precies, dat is heel iriitant. Let erop dat je in je woonland geen verglijkingen maakt met je oude woonland en accepteer dat sommige dingen misschien anders gaan.


Hyphoteek rente aftrekbaar:
Als je in belgie gaat wonen en je blijft werken in nederland en nederlands belasting plichtig blijft, heb je als voordeel dat de hyphotheek rente aftrekbaar is van je inkomen. (Zie verder keuzerecht.)


Huis kopen:
In belgie mogen Notarissen ook voor makelaar spelen. Het kan dus voorkomen dat je een object direct bij een Notaris koopt.


Kosten koper:
Bij de verkoop prijs komt 10% (vlaanderen) of 12,5% (WalloniŽ en Brussel) bij, dit zijn de belastingen ofwel registratie rechten die betaald worden door de koper.


Pro Fisco:
Als de verkoop prijs onder de normale verkoop waarde ligt kan een boete opgelegd worden door de belgische fiscus omdat er sprake kan zijn van onderhandse betaling. Is er geen sprake van onderhandse betalingen maar is de verkoop prijs toch een stuk lager dan de normale verkoop prijs dan kan je de normale waarde PRO FISCO laten vermelden in het koopcontract. Je betaald dan registratie rechten over de normale verkoop prijs terwijl je lagere verkoop prijs betaald aan de verkoper.


Vrijstelling van registratie rechten:
Als je voor het eerst een huis koopt (in vlaanderen) heb je recht op een vrijstelling van 12.500 euro op de registratie rechten.

Voorbeeld: Een woning kost 100.000 euro en je koopt als starter dat huis. Je krijgt als starten 12.500 vrijstelling op de registratie rechten.
100.000 - 12.500 = 87.500 > Over 87.500 word 10% registratie rechten berekend en het is dus niet zo dat je over het 10% bedrag 12.500 terug krijgt.


Meeneembaarheid van in verleden betaalde registratierechten: In vlaanderen bij de het kopen van een huis de registratie rechten verminderd te krijgen met de registratie rechten die betaald werden in het verleden. Hieraan zitten enkele voorwaarden.

Volgende pagina: Grensarbeider en Belastingen

Info, vragen of opmerkingen: mzwetsloot@yahoo.com